038 – 85 011 84 info@aquasolution.nl

Wat is het Verschil tussen een ionenwisselaar en keramische waterontharders?

door | jun 1, 2024 | Waterontharders

Bij het kiezen van een waterontharder is het belangrijk om te begrijpen welke opties er zijn en hoe ze werken. Twee populaire soorten waterontharders zijn de ionenwisselaar en de keramische waterontharder. In deze blog leggen we de verschillen tussen deze twee uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Ionenwisselaar Waterontharders

Ionenwisselaars, vaak aangeduid als zoutontharders, maken gebruik van hars en zout om kalk (calcium) en magnesium uit het water te verwijderen. Dit proces werkt als volgt:

  • Uitwisseling van ion: De ionenwisselaar verwijdert calcium- en magnesiumionen uit het water en vervangt deze door natriumionen.
  • Samenstelling van het water: Door deze uitwisseling verandert de samenstelling van het water. Er komt een dubbele hoeveelheid natrium in het water in plaats van calcium en magnesium.
  • Regelgeving en voorschriften: Door de verandering in de waterkwaliteit stellen waterleidingmaatschappijen bepaalde voorschriften, zoals de installatie van een type CA-terugstroombeveiliging en een beluchte afvoer om vervuiling van het drinkwater te voorkomen.

Hoewel ionenwisselaars effectief zijn in het verwijderen van kalk en magnesium, veranderen ze de chemische samenstelling van het water, wat kan leiden tot hogere natriumgehaltes.

Keramische waterontharders

Keramische waterontharders werken op een geheel andere manier en hebben een aantal unieke voordelen:

  • Geen zout nodig: Deze ontharders gebruiken geen zout, stroom of afvoer/overloop. Dit maakt ze onderhoudsvriendelijker en milieuvriendelijker.
  • Installatie: Ze kunnen eenvoudig worden geplaatst in de meterkast, kelder, kruipruimte of watermeterput.
  • Garantie en onderhoud: Aqua Solution biedt 15 jaar garantie op onderdelen, mits de cartridge met drievoudige filtering regelmatig wordt vervangen. De fabrikant adviseert om de cartridge binnen 3 jaar te vervangen. Deze filtering helpt ook om sediment tegen te houden.
  • Werking: De keramische parels in de waterontharder zorgen ervoor dat opgeloste kalk- en magnesiumionen veranderen in microkristallen. Deze microkristallen kunnen niet meer hechten aan oppervlakken en worden eenvoudig verwijderd met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
  • Mineralen behouden: In tegenstelling tot zoutontharders blijven alle mineralen, zoals calcium en magnesium, in het water behouden. Er verandert niets aan de samenstelling van het water.

Conclusie

De keuze tussen een ionenwisselaar en een keramische waterontharder hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Ionenwisselaars zijn effectief in het verwijderen van kalk en magnesium maar veranderen de waterkwaliteit door het toevoegen van natrium. Keramische waterontharders daarentegen behouden de mineralen in het water en vereisen minder onderhoud, zonder de noodzaak van zout, stroom of afvoer.

Voor meer informatie over welke waterontharder het beste bij jou past, bezoek onze website op www.aquasolution.nl. Hier vind je uitgebreide informatie en kun je advies krijgen over de beste oplossing voor jouw situatie. Wij staan altijd voor je klaar!